Lämna gärna några ord och tankar.
Trädgårdsvänner kan man inte få för många av.
Det finns alltid något att lära, av varann.

fredag 19 juli 2013

Slowbeskärning & Trilskande Ros

Läste en artikel för 4 år sedan, om en man som hade helt underbara äppelträd i sin trädgård. Det hela visade sig vara att beskära väldigt varsamt och lugnt. Läste på riktigt duktigt om metoden och är idag mycket stolt över min "Oranie"-krona.

Övriga fruktträd, 6 st, får Gubben min ta hand om. Fast nu tar jag över vårdnaden av "Åkerö" eftersom även det står placerat i den "privata"trädgården.

Så igår kom Gubben min och ville att jag skulle visa honom hemligheten och lära ut den. För nu har han äntligen förstått att min klippning är betydligt smartare.Min krona klipps bara en gång om året och gör nu i juli. Då klipper jag alla grenar, inte enbart skotten som pekar rakt upp i himlen. På detta vis växer kronan långsammare och blir mer kompakt i varje gren.

Nu ska det bli spännande att se om Gubben min tar efter eller om han ska fortsätta med att klippa två gånger per år och gå och muttra om alla vattenskott...hihihi...

OCH nu över till de trilskande rosorna.
Hade några "Nina Wibulls"-rosor som bara stod och tjurade i rabatten. Spretade lite här och där med några pinnar, trots all tänkbar vård. Så efter att vi gått och blängt på de tråkiga rosorna i några år så grävde jag upp dem och förpassa dom till ristippen. På med markduk och singel. Ner med torktåliga småkuddar istället.

NU efter 2 år kom en ros upp i klätterbenvedens famn
och är hur vacker som helst!Benveden var förresten min Månadsfavvo för februari månad.

Idag ska jag påbörja slowbeskärningen av Åkeröträdet...

...Tjingeling alla trädgårdstokar ;-)

Sommarkram / Therése1 kommentar:

  1. Så tjusigt det var med röda rosor och benved! En riktig höjdare!/ Kram Titti

    SvaraRadera

Tack för din kommentar