Lämna gärna några ord och tankar.
Trädgårdsvänner kan man inte få för många av.
Det finns alltid något att lära, av varann.

onsdag 10 juli 2013

Månadens favoritväxt - Juli

I min trädgård finns det en klockren favorit för denna månad, Juli.

Kan inte utse någon annan efter allt "daltande", under hela säsongen, som den kräver av mig för att inte gå under. Det är nämligen en liten rackare till som tokälskar min planta. Den förhatliga Klematisbladstekeln som lägger sina ägg i unga skott och bladskaft.

Månadens favorit är...
Clematis "Rouguchi"Redan på våren gäller det att hålla ögonen på den skira plantan och när jag upptäcker stekelns ankomst klär jag in hela clematisen i fiberduk. Ser ut som ett spöke som står i hörnet. Nu hjälper inte detta 100 % utan när jag inte kan med att se "spöket" längre så upptäcker man i alla fall att några stjälkar har den typiska upphöjningen. Oftast är det mitt på stjälken som den knottriga samlingen sitter...suck...Bara att ta fram saxen och klippa av allt man kan finna.


Ändå missar man en del samlingar och ser hur bladen börjar få små hål, lite här och där. På undersidan sitter en liten, liten larv...ucsh...bara att klämma ihjäl. Efter storblomningen brukar jag få klippa ner hela plantan. Vilket är väldigt synd eftersom den annars kan blomma enda in i september. Men kort efter så tar plantan nya tag och växer upp igen, så att det blir grönt i hörnet. Dock utan blommar men heller inte några gnagande objudna gäster.

Så Ni förstår nog vad jag menar med att "dalta" men eftersom den är så vacker så är det bara att fortsätta och fortsätta. Är bara glad att den har klarat sig så länge som från 2005., samt lämnar de övriga clematisplantorna ifred.

Det var min favvo i min täppa.
Titta in hos AnnaVattenkanna, som har dragit igång denna utmaning och se fler favoriter i Juli.

Sommarkram / Therése

5 kommentarer:

 1. Urtjusig färg och form på blomman. Men ett sånt tålamod du besitter, jag är imponerad över din omsorg över denna växt. När jag fick klematisstekel på en C alpina så grävde jag upp hela rasket och slängde, inget tålamod här inte :-)

  Kram

  SvaraRadera
 2. så vacker som den är så förstår jag att du daltar med den
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 3. Så söt och vilken fantastiskt fin färg! Den plantan är nog väldigt glad att den hamnat hos dig.

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 4. Rouguchi var en riktig blåsippsblå snygging!

  SvaraRadera
 5. Den ser jättefin ut! Den har jag inte sett förut.
  Ha det fint,
  Carina

  SvaraRadera

Tack för din kommentar